IZVOĐAČI 2010.


Tristan Bates Theatre

Kazalište Tristan Bates trn je u oku West Enda. Ovaj višestruko nagrađivani studio proizveo je kritički hvaljene predstave poput Crush (nagrada Fringe First 2009.), I Found My Horn, Lilly Through The Dark, Ed Rapley, Motherland, And Then You Die!, Louder Than Words, Ignition i Midnight Matinees (Ponoćne matineje).
S Ponoćnim matinejama napravili su turneju po Ujedinjenom Kraljevstvu, uključujući i rasprodane predstave na Edinburgh Fringe Festivalu 2010., a sada s njima stižu u Zagreb. Ovu noćnu avanturu, koja će obuhvaćati nekoliko vidova umjetnosti, kazalište Tristan Bates ostvarit će u suradnji s domaćim Teatrom Gaudeamus i Studijem Kubus te izvesti 20. studenog u sklopu paneuropskog događanja Noć kazališta.

www.tristanbatestheatre.co.uk


Box of Tricks Theatre

Nazivani novom generacijom nove drame, Box of Tricks je trupa čiji je cilj razvijanje, poticanje i promicanje novog naraštaja dramskih pisaca. Privlače ih drame koje su neposredne i relevantne: priče koje se trebaju ispričati, glasovi koje treba čuti. Neprestance gledaju naprijed, u potrazi za novim izazovima i istražujući nove visine, dovodeći novi naraštaj nove drame na pozornicu danas. "Prava ljubav je strpljiva" ("True Love Waits"), dramatičara Kennetha Emsona, Evana Placeyja i Marcela Dos Santosa, eksplozivna je crno-humorna drama sastavljena od tri isprepletena monologa za tri žene, koje pišu pisma osuđeniku na smrt.

www.boxoftrickstheatre.co.uk


Paines Plough

Paines Plough, trupa koju je 1974. osnovalo englesko Vijeće za umjetnost, surađuje s dramatičarima kako bi stvorila, premijerno izvodila i gostovala sa svojim predstavama diljem domovine i inozemstva. Bilo da surađuju s vodećim dramskim piscima Ujedinjenog Kraljevstva ili podupiru mlade talente, kao u slučaju pokretanja posebno krojenog prostora za razvoj pisanja drame nazvanog "The Big Space" – Veliki prostor, dramatičari su im uvijek u centru pozornosti. Njihova nova dvočinka "Tiny Volcanoes" – "Sitni vulkani", djelo mladog pisca Laurenca Wilsona, koja spaja ples, kazalište, komediju i glazbu, preispituje teme nacionalne identiteta i pripadnosti u suvremenom britanskom društvu.

www.painesplough.com


nabokov

nabokov je uzbudljiva kazališna trupa posvećena naručivanju, razvijanju i proizvodnji "backlash" predstava – novih dramskih komada koji istražuju skrivene ljudske priče i nude provokativan, često antagonističan odgovor na suvremene događaje, trendove i goruća pitanja. Od 2001. proizvode i izvode kritički hvaljene predstave u Londonu i inozemstvu, a u skladu sa svojim ciljem razvijanja novih drama kroz događanja, radionice, čitanja i književne programe te razvojne forume, osnovali su multi-umjetnički klub, Nabokov Arts Club, u kojem se izvode drame, čita se poezija, prikazuju filmovi, sviraju DJ-i i glazba uživo. Drama trupe nabokov koja će biti dijelom Nu:Write festival zove se "Is Everyone O.K.?"

www.nabokov-online.com


Folded Feather

Strast koju Oliver Smart osjeća prema lutkarstvu i kazalištu predmeta počela je plamtjeti za vrijeme studija likovnih umjetnost prije više od dvanaest godina. U svom radu spaja bizarne likove, personificirane predmete i naturalističke kretnje. Matt Short ima veliko iskustvo kao filmski i kazališni skladatelj, a studirao je skladanje na koledžu Trinity u Londonu. Njihove lutke zavodljivih glasova ispričat će vam svoje životne priče u neodoljivom komadu nazvanom "Suitcase Circus".

www.foldedfeather.com


Phil Porter

Phil Porter je višestruko nagrađivani dramatičar, libretist i televizijski pisac. Njegova su se djela izvodila na mjestima kao što su Manchester Royal Exchange, Theatre 503, Off-Broadway, Latitude, Pentabus Theatre, Unicorn Theatre ili Royal Opera House. Trenutno piše za Kraljevsko kazalište Northampton i za Royal Shakespeare Company. U Zagreb će predstaviti novi komad nazvan "Stealing Sweets and Punching People" ("Krasti slatkiše i udarati ljude").


Tangram Theatre Company

Trupa Tangram Theatre osnovali su 2005. u Francuskoj Daniel Goldman i Omar Elerian (Italija/Palestina), John Hinton (UK/Švedska), Johan Westergren (Švedska) i Sibusiso Khambule (Južna Afrika). 2006. godine Tangram Theatre se preselio u London gdje je od tada proizveo deset višestruko nagrađivanih i rasprodanih predstava. Hvaljeni zbog svoje svestranosti, scenske ambicioznosti i umjetničke izvrsnosti, Tangram Theatre jedna su od najuzbudljivijih londonskih trupa. "Podrijetlo vrsta" - "The Origin of Species", njihova nova glazbena komedija o bjelolikim guskama, o opasnostima braka s vlastitim rođacima te o tome kako su delfini zapravo zečevi riblje vrste zasigurno će zagrebačku publiku natjerati da vrišti od smijeha.

www.tangramtheatre.co.uk


GLAZBENI PROGRAM


Kelly White a.k.a. Cruella Ribbons

Kelly White – a.k.a. Cruella Ribbons – pjevačica je i gitaristica, koja je prije nego što se otisnula u solo vode svirala u pratećem bendu Theoretical Girl, The Equations, na festivalima poput Glastonburyja i SXSW-a u Texasu. Kao uzore i utjecaje navodi Courtney Love, film Grey Gardens, Lizu Minnelli, Lady Gagu, Debbie iz "Addams Family Values", Madeline iz "Smrt joj dobro pristaje", Sylviju Plath, au pair djevojke i crveni ruž, a svira glasni elektro punk na solo gitari uz prethodno nasnimljene "fancy" prateće zvukove.