Prijavite se za četiri vrhunske radionice afirmiranih britanskih kazališnih umjetnika!

Na adresu lana@nuwritefestival.com pošaljite svoje ime, prezime, e-mail adresu, broj mobitela i koju biste radionicu (ili više njih) voljeli pohađati. Prijave ćemo primati do popunjenja grupe (maksimalan broj polaznika naveden je ispod opisa svake od radionica), a onda prijavljenima poslati e-mail s podacima za uplatu. Požurite - 'ko prvi, njegova (radionica)!

RADIONICE:

1. "Ansambl ili Kako reći DA"

(Tangram Theatre Company)

Voditelj:
Daniel Goldman, umjetnički direktor


Kako kazališni ansambl najbolje funkcionira?
Kako kao ansambl možemo ispričati priču?
Je li reći "da" ključ stvaranja uspješnog kazališnog ansambla?

Radionica će odgovoriti na ova i druga pitanja nudeći jednostavna pravila, tehnike i načine razumijevanja dinamike potrebne za rad unutar kazališnog ansambla. Radionica će biti praktične prirode i fizički prilično zahtjevna. Polaznicima se preporuča odjenuti udobnu odjeću kako bi se mogli što slobodnije kretati.

Počinje se s grupnim igrama i završava glumom u koru, a u međuvremenu se istražuje nevjerojatno širok spektar prilika i mogućnosti koje ansambl ima na pozornici. Kao grupa, istraživat ćete dinamiku koja je potrebna za stvaranje zajedničkog fizičkog i emotivnog prostora, pravila i resurse koje grupa mora razviti kako bi mogla djelovati kao cjelina, te proces kolektivnog stvaralaštva i glume širih razmjera. Kao pojedinci, naučit ćete sudjelovati i poboljšati svoju izvedbu u grupi, stičući neprocjenjiv uvid u procese koji su nezamjenjivi u istraživanju dijeljenog dramatskog prostora.
Radionica je prikladna za sve kazališne umjetnike (glumce, pisce, redatelje, scenografe) svih stupnjeva znanja i iskustava.

Mjesto: Židovska općina Zagreb, Junija Palmotića 16; Prostorija: KLUB

Datum: 16. 11. 2010., utorak

Vrijeme:
10:30 – 13:15
pauza
14:15 – 16:45

Broj polaznika: max. 20

Cijena: 100 kn


2. "Moderno lutkarstvo"

(Folded Feather)

Voditelji:
Oliver Smart i Matt Short

Kratki pregled:


Dvodnevna radionica koja podučava osnovama specifičnog pristupa koji trupa Folded Feather ima prema kazalištu predmeta i lutkarstvu. Njihov pristup podrazumijeva istraživanje, otkrivanje, promatranje svakodnevnih, poznatih predmeta očima istraživača – kao da ih se vidi prvi put. Kroz strukturiran i intuitivan proces istraživat će se potencijalne kretnje predmeta sve dok predmet ne razvije jasnu, individualnu namjeru i time poprimi vlastiti karakter.

Nastavni plan

Upoznavanje s trupom Folded Feather i predstavljanje lutaka/predmeta koji se koriste u njihovim predstavama Suitcase Circus i Life Still.

Prvi dan

Tehnike animacije predmeta uporabom plastičnih vrećica.

Raspravo o ideji "ponovnog otkrića": da poznati predmet vidimo i doživljavamo na nov način, kao da se s njim susrećemo prvi put.

Polaznici se dijele u dvije grupe po dvije ili tri osobe.
Svaka grupa istražuje mogućnosti kretanja predmeta i pronalazi pet različitih načina kako se predmet može kretati s jedne strane pozornice na drugu. Nakon 15 minuta grupe se spoje i demonstriraju svoja saznanja jedna drugoj.

Neovisnost
Kroz predstavljanje koncepta neovisnosti predmeta o lutkaru, istražujemo vlastite kretnje, kao i one predmeta. To postižemo prvo pomičući predmet dok se lutkar istovremeno ne kreće, a zatim se lutkar kreće, a predmet je nepomičan.

Kretanje kroz prostor ovakvom metodom: predmet se kreće – mi se krećemo – predmet se kreće – mi se krećemo, itd.

Koristeći dva predmeta, po jedan u svakoj ruci, istražujemo njihovu međusobnu neovisnost te neovisnost oba predmeta o lutkaru.

Fokus
Rasprava o konceptu fokusa, i o tome da fokus nije isto što i prisutnost očiju, nego stvaranje određenog smjera fokusa u predmetu i pristupanje predmetu na takav način.

Kroz mijenjanje predmeta, tako da ima fokus smjera, predmetu možemo dati vlastitu namjeru, pa počinjemo otkrivati njegov individualni karakter.

Podjela u parove i vježbanje "gledanja" jednog predmeta u drugi i obrnuto.

U istim parovima, radi se vježba u kojoj jedan predmet drugog provodi po prostoriji, s naglaskom na kretanje prema određenoj odabranoj točki.

Dah
U grupama; pronalaženje daha kroz predmet i povezivanje daha s kretanjem i namjerom.
Istraživanje emocionalnog odgovora i reakcije kroz dah s predmetima; unutar grupe od dvije ili tri osobe.
Predstavljanje svojih saznanja ostalima.

Impuls
Uvod u koncept impulsa i njegovu primjenu u radu trupe Folded Feather.
Primjena ovog koncepta na rad u sklopu radionice.

Za kraj prvog dana, oblikuju se grupe od tri ili četiri osobe i radi kratka prezentacija sa sviješću o svakom od koncepata koji su obrađeni.

Svaka grupa prezentira svoj komad.


Drugi dan

Rad s predmetima/lutkama koji zahtijeva više od jednog lutkara.

Kratak pregled prethodnog dana.

Rad s jaknama i kaputima.

Otkrivanje neovisnosti kroz grupne vježbe.

Otkrivanje fokusa smjera u svakom kaputu/jakni. Kad smo pronašli smjer (možda uz poneku estetsku alteraciju), predmet može početi "gledati" po prostoru i otkrivati ostale predmete u prostoru.

Svjesni impulsa i daha krećemo se prostorom kao predmeti, svaki lutkar s jednim predmetom u ruci.

Rasprava o stvaranju većeg kreativnog potencijala kroz zajednički rad – demonstracija.

Podjela u parove i istraživanje mogućih kretnji i karaktera kaputa/jakne, uvijek sa sviješću o prethodno usvojenim konceptima. Svaki par predstavlja svoj rad grupi – komentari/rasprava nakon svake demonstracije..

Uvod u kombiniranje više kaputa/jakni i mogućnosti koje iz tog proizlaze.

Podjela u grupe od tri ili četiri osobe i rad s najmanje dva kaputa ili jakne kako bi se stvorile i istražile kretnje i karakter novonastalog lika. Svaka grupa predstavlja svoj lik ostatku polaznika – komentari/rasprava nakon svake demonstracije.

Svi zajedno; rad na međusobnoj interakciji nastalih likova. Stvaranje kratkog komada/serije interakcija, posebno pazeći na dah i emocionalni odgovor/reakciju.

Pristup raznim predmetima.

Demonstracija kreativnog procesa istraživanja karaktera/emocije i kretnji s raznoraznim prikupljenim predmetima.

Obrađene cjeline: Individualni rad, zatim rad u grupama; odabir jednog ili više prikupljenih predmeta i proces istraživanja koji završava demonstacijom nastalog lika ostatku grupe.

Zaključak uz raspravu i pitanja.

Kraj drugog dana.

Mjesto: Židovska općina Zagreb, Junija Palmotića 16; Prostorija: KLUB

Datum: 17. + 18. 11. 2010. (srijeda + četvrtak)

Vrijeme: 11,00 – 14,00h/15,00h svaki dan

Broj polaznika: max. 20

Cijena: 150kn


3. "Scenski dijalog"

Voditelj:
Phil Porter


Phil Porter, višestruko nagrađivani dramski i TV pisac i libretist, trenutno zaposlen u kazalištu Royal Shakespeare Company za koje piše dramu te prerađuje Oluju za lutkarsku verziju, održat će interaktivnu radionicu na kojoj će se istraživati kako pisati sjajne scenske dijaloge. Koristeći primjere iz najboljih britanskih suvremenih drama i nudeći povratnu informaciju polaznicima o njihovim radovima, Phil će podijeliti svoje najbolje savjete i trikove. Ponesite olovku!

Mjesto: Židovska općina Zagreb, Junija Palmotića 16; Prostorija: KAZALIŠNA DVORANA

Datum: 17. 11. 2010., srijeda

Vrijeme: 11,00 – 14,00h

Broj polaznika: max. 20

Cijena: 100 kn


4. "Produkcija predstave, razvijanje pisaca"

(Paines Plough)

Voditelji:
Redatelj Jack Lowe i pisac Laurence Wilson

Da ne postoje, morali bi ih izmisliti


Paines Plough je zamišljen uz kriglu pive. Ime je došlo od pive koju su utemeljitelji trupe pili (Paines) i puba u kojem su pili (Plough). Tridesetipet godina kasnije, "Paines Plough su nomadska kazališna trupa koja je nakupila toliko zvijezdica da pregledavanje njihovih priopćenja za tisak pomalo nalikuje gledanju u daleki svemir." (METRO)

Paines Plough je dom pisaca – dramatičar je u centru sveg što rade. Kad nisu zauzeti produkcijom drama, nastoje pomoći dramatičarima da postanu još bolji u pisanju istih. Ako se bavite pisanjem, dođite vidjeti što Paines Plough može učiniti za vas.

Mjesto: Židovska općina Zagreb, Junija Palmotića 16; Prostorija: UČIONICA

Datum: 19. 11., petak

Vrijeme: 10,30 – 13h

Broj polaznika: max. 14

Cijena: besplatno

Prikladno za polaznike starije od 16.